Krävs bygglov vid altanbygge? Byggföretag i Sandviken förklarar

Att bygga en altan som bidrar till att man får mer utrymme att vistas på i sin trädgård uppskattas av de flesta. Dock kan det krävas bygglov om man ska bygga en mer avancerad altan. Här berättar vårt byggföretag i Sandviken mer om bygglov för altaner.

Om det är dags att bygga en altan så att familjen kan tillbringa mer tid i trädgården under årets varma dagar finns det en del saker som du behöver tänka på. Att planera sin altan är viktigt så att du får ut det mesta av din altan under de tider som den främst används. När det kommer till anläggandet av altanen kan det finnas tillfällen då det krävs bygglov, vilket till stor del beror på i vilken kommun din fastighet är belägen. Nedan reder vi ut vilken typ av altan som är befriade från bygglov. Uppfyller inte din nya altan dessa villkor kan det krävas bygglov.

 

Vill du få hjälp av duktiga snickare i Sandviken att bygga din altan kan du kontakta oss på Spikat & Klart Gävleborg som är ett byggföretag i Sandviken som är proffs på altanbyggen.

 

Krävs bygglov för altanbygge?

Det finns många olika faktorer som påverkar om du behöver bygglov för att bygga en altan eller inte. Bland annat om altanen ska vara förankrad i fastigheten eller fristående, om den har väggar eller tak, om den placeras på plan mark eller i en sluttning med mera. Ytterst är det byggnadsnämnden i din kommun som beslutar om det krävs bygglov, anmälan eller om ditt altanbygge är befriat från bygglov. Det kan vara värt att tillägga att det råder olika krav för bygglov i olika kommuner så det är alltid säkrast att först kontakta din kommun innan altanbygget påbörjas.

 

Altan som det normalt inte krävs bygglov för

  • Det måste finnas ett bostadshus på tomten.
  • Altanen är en tillbyggnad till bostadshuset eller ett komplementhus. Det innebär att den ska byggas med förankring i fastighetens fasad.
  • Altanen är en uteplats som placeras på plan mark med en höjd som inte överstiger 1,8 meter.
  • Altan får som mest gå 3,6 meter ut från fastigheten.

 

Om din fastighet är kulturmärkt eller ligger i ett skyddsvärt område krävs alltid bygglov. Om altanen kommer att ligga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs grannens tillstånd.

 

Låt vårt byggföretag i Sandviken bygga din altan

Spikat & Klart Gävleborg är ett byggföretag i Sandviken som utför tjänster åt privatpersoner och företag. Våra duktiga snickare i Sandviken har yrkesutbildning och en lång erfarenhet inom branschen. Det innebär att du alltid kan vara trygg med att vi utför vårt arbete korrekt och med ett perfekt resultat. Du kan använda formuläret på vår hemsida för att boka ett kostnadsfritt hembesök för en diskussion om ditt byggprojekt. 

Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag!

Vid ett hembesök kan våra snickare i Sandviken lyssna på dina önskemål, inspektera ditt projekt och sedan bistå med fri konsultation. Därefter överlämnar vi en offert till ett konkurrenskraftigt pris.